غرب شناسی بنیادی

نوع مقاله : علمی-پژوهشی

نویسنده

عضو هیئت علمی/پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی

چکیده

مقاله پیش رو تلاشی است برای توضیح اینکه توماس آکویناس چگونه در رساله جامع علم کلام (Summa Theologiae) با تاسیس و تفکیک کلام طبیعی از کلام مکاشفه ای یا وحیانی بنیانی استوار نه صرفا برای ایمان بلکه اولا برای درک عقلانی ایمان فراهم کرده اگرچه ظاهرا قلمرو ایمان را از حوزه عقل از بیخ و بن متمایز کرده است. چنین فهمی متفاوت است از فهم ژیلسون که از سازگاری و همزیستی میان عقل و ایمان در اندیشه توماس حکایت میکند، زیرا مدعای مقاله  بر اولویت عقل در اندیشه توماس تاکید میشود. فهم ژیلسون فلسفه توماس را جاودانی میفهمد و آن را در برابر فلسفه یونان و مهمتر از آن در برابر فلسفه جدید قرار میدهد. مدعای مقاله اینست که عقل شکوفاشده نزد توماس عقلی ازلی و ابدی نیست بلکه فهمی تازه بر بنیان کشف دوباره عقل یونانی البته با رجوع به آراء  ارسطو و نیز آثار فیلسوفان مسلمان به ویژه ابن سیناست و تمایز ایمان از عقل و تاسیس کلام طبیعی توسط توماس با تحدید آن عقلانیت بر تعریفی از عقلانیتی تازه  استوار است که برای عقل بشری اصالتی بنیادین قائل است و البته آن را محدود و دارای قلمرویی مشخص میداند. چنین اصالتی ذات نهفته جهان جدید میتواند تلقی شود.

کلیدواژه‌ها

Thomas Aquinas, Summa Theologiae, Latin Text and English translation, Introduction, Notes, Appendices, and Glossaries by Thomas Gilby O. P., Blackfriars, Cambridge, 1964.
Etienne Gilson, Reason And Revelation In The Middle Ages, Charles Scribner's sons, New York & London, 1939.
___ Christianisme et Philosophie, Librairie Philosophique J. Vrin,
Paris, 1949.
___  Thomism; The Philosophy of St Thomas Aquinas, Translated by Laurence K. Shook and Armand Maurer, Pontifical Institute for Mediaeval Studies, Toronto, 2002.
اتین ژیلسون، مبانی فلسفه مسیحیت، ترجمه محمد محمدرضایی و محمود موسوی، قم، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، مرکز انتشارات، 1375.
___ تاریخ فلسفه مسیحی در قرون وسطی، ترجمه رضا گندمی نصرآبادی، قم، انتشارات دانشگاه ادیان و مذاهب و انتشارات سمت، چاپ دوم، 1395.